راز دایره های اسرار آمیز در این صحرای خشک چیست؟
به گزارش وبلاگ فیسبوکی ها، صحرای نامیب، یک بیابان خشک و خشن با علف های اسرار آمیز است که تمام محققین را به وجد آورده اند.
دایره های سحر آمیز صحرای نامیب تا مدت ها برای محققین سوال برانگیز بود. رشد این همه علف در چنین محیط خشن و بی آبی شگفت انگیز و مرموز است. این علفزار به وسیله میلیون ها دایره عجیب پر شده است، که هر کدام عاری از علف یا سایر گیاهان هستند، این علفزار به همراه این دایره های مرموز یک الگوی وهم انگیز را در سراسر منطقه تشکیل می دهند. این دایره ها چنان وهم انگیز است که محققان آن ها را دایره های سحر انگیز یا افسون شده نیز نام گذاری نموده اند. علت این پدیده را در وبلاگ فیسبوکی ها بخوانید.
آیا پای فضایی ها در میان است؟
به تازگی گروهی از محققان تحقیقی درباره این دایره های مرموز انجام داده اند، نویسندگان این تحقیق در نتیجه مطالعات خود بر این نکته تاکید نموده اند که این ناحیه از صحرای نامیب که از شکاف های دایره ای در علفزار تشکیل شده در فاصله 80 تا 140 کیلومتری (50 تا 87 مایلی) ساحل نامیبیا قرار گرفته است، به نوشته محققان این تحقیق این منطقه مرموز از کیلومترها فاصله نیز قابل مشاهده است و درجه فوق العاده ای از نظم فضایی را نشان می دهد.
قطر یک دایره معمولی بین 2 تا 10 متر است که 10 متر از بقیه دایره ها فاصله دارد. دانشمندان در ابهام زدایی از اسرار دایره های حلقه مانند صحرای نامیبیا، با به کار بردن تئوری های پیشرو به پیشرفت های ثابتی دست یافته اند و تا به امروز درباره این دایره ها دو نظریه را مطرح نموده اند.
موریانه ها یا سازماندهی علف ها؟
بر اساس یکی از این نظریه ها احتمالا این دایره به وسیله موریانه هایی به وجود آمده که از ریشه علف ها تغذیه می نمایند. در حالی که محققان در نظریه دیگر خود این فرضیه را مطرح نموده اند که علف ها برای به حداکثر رساندن دسترسی به آب خود را سازماندهی می نمایند و همین باعث ایجاد این دایره ها در فواصل منظم شده است.
تحقیقات انجام گرفته در سال های اخیر به هر نظریه اعتبار بخشیده است. بعضی تحقیقات نشان داده اند که هم موریانه ها و هم خودسازماندهی علف ها و گیاهان امکان دارد در پس ایجاد این دایره های پر قرار داشته باشند. اما این فرضیه ها پس از گزارش وجود دایره های مشابه در استرالیا در سال 2016 و بدون اینکه ارتباط واضحی میان این دایره های حلقه مانند با موریانه ها وجود داشته باشد، پیچیده تر شد.
آیا فرضیه موریانه ها رد می گردد؟
در تحقیقات جدیدی که انجام گرفته به طور جدی بر نقش سازماندهی گیاهان در ایجاد این دایره های منظم در علفزار میان بیایان تاکید شده است. در این تحقیق به طور تعیین به این مساله اشاره شده که علف ها دایره ای پری را تشکیل می دهند تا از بارندگی کم بیشترین استفاده را ببرند، با این در تحقیق اخیر فرضیه موریانه ها به طور کامل رد نشده است.
دایره های سحر آمیز صحرای نامیب، نمونه ای باور نکردنی
طبق گفته محققین، فقدان ناگهانی علف و گیاه در بیشتر دایره ها را نمی توان با فعالیت موریانه ها مرتبط دانست، زیرا هیچ زیست توده ای برای تغذیه این حشرات وجود نداشت. اما مهم تر از آن، می توانیم نشان دهیم که موریانه ها مسئول ایجاد دایره های بیابان نامیب نیستند، زیرا ریشه علف ها بلافاصله پس از بارندگی بدون هیچ نشانه ای از تغذیه موریانه از بین می روند. اگر به اسرار طبیعت علاقه مند هستید مطلب راز پشت پرده عجیب ترین حفره های زمین چیست؟ را از دست ندهید.
استفاده از حسگرهای حساس
محققان گزارش می دهند که حسگرهای مخصوص سنجش شرایط خاک، کاهش آهسته رطوبت خاک را هم در داخل و هم در خارج از دایره ها پس از یک بارندگی اولیه نشان دادند، زمانی که علف ها هنوز به خوبی ریشه نگرفته بودند.
تحت گرمای شدید در صحرای نامیب، علف ها به طور دائمی تعریق می نمایند و آب خود را از دست می دهند. محققان در نتیجه گیری خود از این تحقیق نوشتند: تبدیل دایره های ظاهرا بی ثمر به مخزن آب برای حفظ علف های محیط پیرامون این دایره ها، یک نمونه باورنکردنی از بازخورد اکوهیدرولوژیکی است.
پیشنهاد مطالعه: از شما دعوت می کنیم مطلب چرا باید مسواک خود را بشویید! را بخوانید.
منبع: پیام دلتا