قانون یک سوم؛ روشی ساده برای ترکیب بندی بهتر در عکاسی با موبایل

به گزارش وبلاگ فیسبوکی ها، ترکیب بندی یکی از جنبه های کلیدی عکاسی است. اولین گام برای ترکیب بندی بهتر آشنایی با قانون یک سوم است. قانون یک سوم برای بسیاری از عکاسان تازه کار همانند یک معجزه عمل می نماید. به محض این که این قانون را فرا بگیرید و در عکاسی به کار ببرید استاندارد عکس های شما به سطح بسیار بالاتری می رسد. در این مقاله قصد داریم نگاه دقیق تری به قانون یک سوم در عکاسی با موبایل بیندازیم. در ادامه تکنیک هایی ساده برای استفاده از قانون یک سوم و پیشنهادهایی برای زیر پا گذاشتن آن در مواقع مناسب خواهید یافت. با مدرسه آموزش عکاسی با موبایل خبرنگاران مگ همراه باشید.

قانون یک سوم؛ روشی ساده برای ترکیب بندی بهتر در عکاسی با موبایل

قانون یک سوم چیست؟

هر عکسی احتیاج به یک سوژه دارد. بدون سوژه عکس جذابیت و نقطه تمرکز نخواهد داشت. نقطه تمرکز محلی است که عکاس میخواهد چشم بیننده را ابتدا به سوی آن بکشاند. قانون یک سوم مجموعه ای از اصول راهنماست که از یک گرید (جدول) فرضی با دو خط افقی و دو خط عمودی استفاده می نماید. سوژه ها روی خطوط این گرید یا محل تلاقی آن ها با هم قرار داده می شوند تا به عکس عمق و جذابیت بیشتری بدهند. برای مثال در عکس زیر که توسط آرپیتا اوپادهیایا (Arpita Upadhyaya) گرفته شده، سوژه در نقطه تلاقی سمت چپ بالا قرار داده شده است.

در عکس بعدی سوژه فردی است که در گوشه پایین راست کادر قرار داده شده. با قرار دادن سوژه در چنین محلی می توانید نسبت به زمانی که سوژه در مرکز کادر قرار داده شده باشد به ترکیب بندی بسیار جذاب تری برسید.

چگونه از قانون یک سوم استفاده کنیم؟

1- گرید قانون یک سوم را در اپلیکیشن دوربین موبایل خود فعال کنید

زمانی که به اندازه کافی استفاده از قانون یک سوم را تمرین نموده باشید حتی بدون حضور یک گرید واقعی هم می توانید محل خطوط و تقاطع ها را به صورت ذهنی تجسم کنید. ولی در ابتدای جهت بهتر است برای رسیدن به این مهارت گرید اپلیکیشن دوربین موبایل خود را فعال نگه دارید. خوشبختانه اکثر اپلیکیشن های عکاسی به قابلیت نمایش این گرید مجهز هستند. در زمان ویرایش عکس هم می توانید از گرید ابزار برش (Crop) برای تصحیح کادربندی و ترکیب بندی عکسی که در هنگام عکاسی به خوبی ثبت ننموده اید بهره ببرید. اپلیکیشن های عکاسی جایگزین دیگری نظیر +Camera و VSCO هم وجود دارند که اجازه می دهند از گرید راهنمای قانون یک سوم روی صفحه نمایش بهره ببرید.

2- سوژه خود را روی یکی از چهار نقطه تلاقی قرار دهید

قرار دادن سوژه روی یکی از نقاط تلاقی از نظر زیبایی شناسی به عکس ظاهری مطلوب تر و طبیعی تری می بخشد. همچنین این شانس را خواهید داشت تا به شکلی خلاقانه از فضای منفی بهره ببرید. در عکس پایین قایق سفیدی که در گوشه چپ بالای تصویر قرار گرفته است سوژه اصلی است. سوژه اصلی در نقطه تلاقی سمت چپ بالا قرار داده شده و طناب متصل به آن تقریبا منطبق بر خط عمودی سمت چپ است. این ترفند باعث شده تا چشم بیننده درست به سمت این قایق خاص راهنمایی گردد. هنگام عکاسی از مردم یک روش مناسب این است که چشمان آن ها را با یکی از نقاط تلاقی میزان نموده و از آن ها بخواهید به سمت دوربین نگاه نمایند.

3- سوژه خود را روی یکی از خطوط افقی یا عمودی قرار دهید

هنگام عکاسی از مناظر کوشش کنید افق را روی خط افقی پایینی گرید قانون یک سوم قرار دهید تا بخش بیشتر عکس با آسمان پر گردد. در عکس بالا خطوط طبیعی ساحل و اسکله در یک سوم پایینی تصویر قرار گرفته اند و بخش بیشتر تصویر با نور و ابرهای دراماتیک آسمان و شعاع های خورشید پر شده است. شیوه دیگر این است که افق را روی خط افقی بالایی گرید قرار دهید تا بیشتر عکس با پیش زمینه پر گردد. هنگام عکاسی از مناظر شهری هم بهتر است ساختمان های بلند را در راستای خطوط عمودی گرید قرار دهید.

4- عکس را به صورت مورب متعادل کنید

تقاطع خطوط افقی و عمودی گرید قانون یک سوم، کادر عکس را به 9 بخش کوچکتر تقسیم می نماید. با استفاده از این تقسیمات 9گانه می توانید ترکیب بندی عکس را متعادل کنید. کافی است سوژه اصلی را در یک گوشه عکس و یک سوژه فرعی دیگر را در سمت مقابل آن قرار دهید. بهتر است ترکیب بندی عکس در هیچ سمت کادر سنگین نباشد.

برای مثال در عکس بالا سوژه اصلی مردی است که در سمت راست قرار گرفته و سوژه فرعی ستونی است که از داخل آب بیرون زده. با قرار دادن دو سوژه در مقابل هم هر دو سمت تصویر به تعادل رسیده و ترکیب بندی عکس قوی تر شده است. همچنین اشاره کردن مرد به سمت ستون، به تقویت ارتباط بین دو سوژه یاری می نماید.

عکس بالا پسربچه ای را نشان می دهد که از پنجره راه پله یک ساختمان بلند به عبور مردم از خیابان نگاه می نماید. ترکیب بندی عکس با قرار دریافت گروه افراد حاضر در خیابان در گوشه چپ بالای تصویر متعادل شده که وزن سوژه اصلی را در گوشه راست پایین تصویر خنثی می نماید.

شکستن قانون یک سوم

برخلاف چیزی که از نام قانون یک سوم برداشت می گردد این تکنیک تنها مجموعه ای از اصول راهنماست، نه مجموعه ای از قوانین خشک که باید بدون توجه به شرایط همیشه به آن ها چسبید. در واقع زمانی که شما اصول پایه عکاسی را به خوبی فرا گرفتید مجاز خواهید بود تمام آن ها را زیر پا بگذارید! حتی بدون استفاده از قانون یک سوم هم عناصر دیگری وجود دارند که می توانند به خلق یک ترکیب بندی جذاب منجر شوند. در این راستا می توانید از نورپردازی، سایه ها، شکل اشیا و کادربندی های مختلف بهره بگیرید. عکس زیر از راهروی یک مدرسه قدیمی گرفته شده. کادر مربعی تصویر در کنار خطوط حاصل از پرسپکتیو، عکس جالبی را پدید آورده است.

در عکس بعدی پسربچه ای در حال عبور از یک کوچه باریک به تصویر کشیده شده است. سوژه در این عکس در مرکز کادر قرار داده شده ولی سایه های حاصل از ساختمان های دو سمت کوچه به طور طبیعی چشم را به سمت میانه تصویر می کشند.

منبع: Mobiography

منبع: دیجیکالا مگ

به "قانون یک سوم؛ روشی ساده برای ترکیب بندی بهتر در عکاسی با موبایل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "قانون یک سوم؛ روشی ساده برای ترکیب بندی بهتر در عکاسی با موبایل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید